namen en nummers brabant

Tussen 2021 en 2024 ontwikkelden we in diverse Brabantse steden tijdelijke monumenten voor de Holocaustslachtoffers. Dit doen we steeds samen met de inwoners van de stad.
Op 1 september 2024 houden we de herdenking op het terrein van het BHIC in ‘s-Hertogenbosch voor de Bossche slachtoffers en tegelijk voor alle Holocaustslachtoffers, Sinti en Joden, uit heel Noord-Brabant.

Deelnemers aan deze herdenking ontfermen zich over één van de slachtoffers en maken voor hem of haar een naambordje dat we gebruiken bij een herdenkingsritueel. De deelnemers leggen het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van de stad. Zo brengen we de buurtbewoners van toen symbolisch weer thuis. Want – zo vinden wij – ze horen bij ons en dit pijnlijke deel van onze geschiedenis.

Kunstproject

Namen en Nummers Brabant komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, wat taboe is, dat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven.

Na de Oosterparkbuurt organiseerde Verhalis de afgelopen jaren ook herdenkingen in Tilburg, Breda en Eindhoven.

28 augustus

28 augustus is een beladen datum. Op die datum, nu ruim 80 jaar geleden, moesten de Brabantse joden zich melden voor transport naar de concentratiekampen. De meesten van hen die daar gehoor aan gaven, werden op 3 september 1942 in Auschwitz vermoord. Daarom organiseren we in Brabant de herdenkingen tussen 28 augustus en 3 september. In 2024 is dat dus op 1 september in de Citadel van ‘s-Hertogenbosch.


Partners en subsidienten Brabant

 

Levie Drukker, Trouwlaan 69, Tilburg. 41 jaar, leraar.

Kring rondom naambordjes in Breda

Naambordjes op de plattegrond van Breda

huizen Joodse slachtoffers