namen en nummers Den Bosch

In 2024 ontwikkelen we in ‘s-Hertogenbosch een tijdelijke monument voor de Holocaustslachtoffers. Dit doen we samen met de inwoners van de stad. De herdenking vindt plaats op zondag 1 september op de Citadel in Den Bosch.

Deelnemers aan deze herdenking ontfermen zich over één van de slachtoffers en maken voor hem of haar een naambordje dat we gebruiken bij een herdenkingsritueel. De deelnemers leggen het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van de stad. Zo brengen we de buurtbewoners van toen symbolisch weer thuis. Want – zo vinden wij – ze horen bij ons en dit pijnlijke deel van onze geschiedenis.

lees hier hoe je mee kunt doen

We werken hierin samen met Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, Stichting Struikelstenen ‘s-Hertogenbosch, BHIC, Erfgoed Brabant, Huis73 en parochie Maria.

In ‘s-Hertogenbosch is het meteen ook een provinciaal monument voor alle Joodse slachtoffers uit de provincie Noord-Brabant. De naambordjes die eerder in andere Brabantse steden zijn gemaakt komen hier samen op een grote plattegrond van Brabant.

Kunstproject

Namen en nummers Brabant komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, wat taboe is, dat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven.

Na de Oosterparkbuurt organiseerde Verhalis de afgelopen jaren ook in andere steden in Brabant herdenkingen. In 2021 in Tilburg, in 2022 in Breda en in 2023 in Eindhoven.

Partners en subsidiënten ‘s-Hertogenbosch:

 

Sara van der Sluis, Van Noremborgstraat 20, Den Bosch, 13 jaar

Kring rondom naambordjes in Breda

Naambordjes op de plattegrond van Breda

huizen Joodse slachtoffers