Hoe doe je mee?

Je kunt mee doen met een workshop, of zelf thuis aan de slag gaan. Voor een workshop klik hier, wil je thuis aan de slag, lees dan onderstaande instructies.

1.    bekijk deze instructiefilm

2.    Account aanmaken op namenennummers.nl

Om een naam te kiezen moet je een account aanmaken met je emailadres en je zelfgekozen wachtwoord. Je krijgt als herdenker een eigen pagina.

Lees voordat je een account aanmaakt het gebruikersreglement van Namen en Nummers NL.

3.    Wie ga je herdenken?

Dankzij de samenwerking met het Joods Monument van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam zijn de namen van alle 104.000 mensen die als joden in Nederland zijn vervolgd en de Holocaust niet overleefden, terug te vinden op de website namenennummers.nl. Wanneer je bent ingelogd, kun je een naam kiezen. Verschillende zoekopties helpen je bij die keuze. We hanteren drie lijsten: 1. Te herdenken, 2. Wordt herdacht en 3. Herdacht. Wil je een specifiek slachtoffer herdenken, maar staat die niet meer in de eerste lijst? Neem dan contact op.

4.    Informatie verzamelen

Wanneer je weet wie jij wilt herdenken, kun je op zoek naar meer informatie. Wie was deze persoon, wat deed diegene en hoe zag zijn of haar straat er vroeger uit? Je kunt naar het adres gaan waar de persoon woonde. En sla er online bronnen op na.

5.    Plankje ophalen

klik hier voor adressen op een houten plankje op te halen

6.    Naambordje maken

Het maken van een naambordje is een ritueel waarin je een slachtoffer van het donker naar het licht brengt. Dat vraagt enige voorbereiding. Doe het proces bij voorkeur samen met anderen, bijvoorbeeld familie of vrienden. Deel deze website met hen en nodig ze uit. Je bent vrij in de manier waarop jij het herdenkings-ritueel uitvoert en het naambordje vormgeeft.

7.       Gedenkpagina opstellen

Plaats een foto van je naambordje op de gedenkpagina. Schrijf je eigen verhaal op basis van de door jou gevonden informatie. Je kunt ook vertellen over je ervaring bij het op zoek gaan naar het levensverhaal achter je geadopteerde naam, waarom je die naam gekozen hebt. Of je schrijft een brief aan het slachtoffer. Voeg documentatie (zoals foto's) over het slachtoffer toe. Maak er een mooi geheel van. Zorg dat het slachtoffer de hoofdpersoon blijft en dat alles feitelijk klopt. Wanneer je informatie opneemt waarvan je niet helemaal zeker weet of het klopt, vermeld je dat ook in je tekst.

Houd bij het maken van de gedenkpagina rekening met de regels rondom privacy en auteursrecht zoals die vermeld zijn in het gebruikersreglement. Deze houden, onder andere, in dat je de bronnen die je hebt gebruikt moet vermelden en dat je geen informatie mag publiceren over mensen die nog in leven zijn. Foto’s die op het Joods Monument staan mag je niet gebruiken.

Ook wanneer je hebt aangevinkt dat je pagina 'af' is, kun je altijd opnieuw inloggen en de pagina bewerken. 

8.    Herdenking op 3 september

Verhalis organiseert op 3 september 2023 een herdenking in Eindhoven. Meld je hier aan om op de hoogte gehouden te worden.

 

thuis naambordjes maken

Kastanjeplein Amsterdam 2018

Tamar: ‘Toen ze weggevoerd werd is haar zoon van 5 opgepikt door een man op een fiets, hij heeft de oorlog overleefd. Ik moest hem wel verwerken in deze herdenking!’